петак, 20. новембар 2015.

1. Табеле




Word - програм за обраду текста




Табела је скуп бројева и/или атрибута који су распоређени у редове и колоне. Редови су хоризонтални низови ћелија, а колоне вертикални низови ћелија. Ћелија представља најмању јединицу сваке табеле.
Табеле омогућавају да се подаци који су сродни визуелно прегледно представе, да се лакше манипулише подацима, да се лакше уоче правила по којима су подаци организовани.

Задаци

  1. Направити табелу у програму Ворд у коју ћете моћи унети имена пет најбољих фудбалских клубова у Србији и број добијених и изгубљених утакмица.
  2. Унесите табелу са три најбоље српске тенисерке и њиховим рангом на светској ранг листи која ће бити форматирана тако да прва колона буде поравната по левој ивици, у другој колони заглавље треба да буде центрирано а садржај ћелија треба да буде поравнат са десне стране.
  3. У претходно унетој табели обојите ћелије заглавља жутом бојом а ћелије редова са унетим подацима плавом бојом. Промените боју текста заглавља у црвену а боја текста ћелија са унетим подацима нека буде зелена. 
  4. Направити табелу са 6 колоне и 8 реда за приказивање резултата рукометног тима. У заглављу унети следеће ћелије: Име, Презиме, Прва утакмица, Друга утакмица, Трећа утакмица, Укупан број погодака. У ову табелу унети имена и презимена и бројеве погодака замишљеног рукометног тима. Користећи Функцију за збир израчунати збир погодака за сваког играча. 
  5. У претходној табели сортирати редове прво према презименима, а потом према укупном броју погодака у обрнутом редоследу. 
  6. Унети следећи текст у Ворд документ. Од овог текста направити табелу тако да разеделник за колоне буде зарез (,)
     Пера, Петровић, 7, 6, 5 
    Јован, Марковић, 8,4,7
    Градимир, Јовановић,1,6,7